top of page
Featured Posts

Geen internet op vakantie!Een paar jaar geleden las ik een verhaal over een moeder die gek werd van de internetobsessie van haar gezin. Zowel haar partner, als de kinderen waren met hun laptop of mobiele telefoon bezig. Stiekem groef ze een kuil in de tuin, wierp alle devices er in, gooide de kuil dicht, plantte er wat bodembedekkers op en zei dat er ingebroken was. De verzekering zou nog even op zich laten wachten en voilá, zo had het hele gezin weer tijd voor elkaar op de vakantie.

Technische ontwikkelingen

Hoe verleidelijk is het om constant op je telefoon of pc te kijken? Ook ik kijk op mijn facebook, verdwaal in mijn timeline met allerlei 'interessante' video's, lees mijn mailtjes, beantwoord mijn WhatsApp berichtjes en kijk heel schandalig, tegenwoordig zelfs series op mijn telefoon.

Door alle technische ontwikkelingen en ons gevoel maar niets te willen missen leven we in een drukke tijd, drukker dan onze grootouders in ieder geval. Niet lichamelijk, maar in ons hoofd.

In de laatste 50 jaar is er in de wereld qua tecniek net zo veel veranderd als in de laatste miljarden jaren. Maar onze hersenen zijn natuurlijk niet zo snel mee geëvolueerd.

Kinderen

Ook voor kinderen is het in deze tijd niet makkelijk, naast alle clubjes en sporten die ze bezoeken na school, krijgen ze tevens informatie via een klik op internet tot hun beschikking waar ze bij lange na nog niet aan toe zijn. Veel kinderen raken dan ook oververmoeid. Lekker buiten spelen zonder mobieltje is er niet meer bij, altijd 24 uur beschikbaar zijn lijkt het motto.

Keuzestress en prikkels

De keerzijden van al deze mooie ontwikkelingen zijn: keuzestress en prikkels.

Voor ieder mens zit er maar 24 uur in een dag dus dat betekent keuzes maken, keuzes die niet altijd in het voordeel van je gezondheid uitpakken.

Even wat theorie; de parasympathicus is het ontspanningsdeel van je zenuwstelsel. Als alles rustig is en er is geen gevaar, is dit deel dominant. Het zorgt ervoor dat alles optimaal werkt in je lichaam en herstelt: je spijsvertering, je hart- en vaatstelsel, je organen en je hersenen. Als dit deel van je zenuwstelsel het meest actief is, ervaar je ontspanning en is je kans op genieten van het leven het grootst. Door chronische overprikkeling komt je lichaam echter niet tot rust en kun je door de bijkomende stresshormonen allerlei lichamelijke klachten krijgen.

Maar wat kun jij er aan doen?

Ontsnappen aan de tegenwoordige tijd lijkt de enige manier maar is best moeilijk. Probeer je internetgedrag in te perken en ga iedere dag de frisse lucht in, ook bij regen en wind. Neem aandacht voor jezelf, doe aan mindfullness, of aan meditatie en zoek de ontspanning waar jij je lekker bij voelt.Zoek een coach die je kan helpen je gedrag te veranderen. Op de buitenwereld heb je geen invloed, op de binnenwereld wel.

Wat doe ik?

Ik neem al jaren een voorbeeld aan de mevrouw in het verhaal. Wij gaan elk jaar een maand naar het huisje van mijn schoonmoeder in Griekenland. En hoe iedereen in mijn gezin ook zeurt; een internetaansluiting komt er niet in. Deze maand is voor ontspanning en aandacht voor elkaar. En wil je echt even internet? Af en toe is er op het strand wat verbinding, meer dan een kwartier op internet lukt bijna niet en hoe heerlijk is dat eigenlijk? De rummikub vaart er wel bij.

Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
bottom of page