top of page
Featured Posts

Nooit te oud om te leren! Geld lenen om te studeren


Vanaf 1 augustus 2017 kan iedereen tot 55 jaar maar ouder dan 30 jaar via de DUO geld lenen voor een opleiding. Dit heet het "Levenlanglerenkrediet'.

De lening bedraagt maximaal € 5685,- (MBO) of maximaal € 10.030,20 (HBO- of universiteit).

Natuurlijk moet je het krediet wel terugbetalen maar daar heb je 15 jaar de tijd voor.

Duurzaam inzetbaar

Op latere leeftijd een studie oppakken, het wordt steeds normaler. De tijd dat de opleiding die je in je jeugd hebt gevolgd voor de rest van je leven meeging is wel een beetje voorbij. Nederland vergrijst en iedereen moet langer doorwerken. Ook de overheid stimuleert duurzame inzetbaarheid van werknemers .Duurzame inzetbaarheid betekent kort door de bocht dat je gemotiveerd en gezond blijft om zo lang mogelijk te blijven werken, maar ook opgewassen bent tegen veranderingen binnen een organisatie, zoals wijzigingen in je takenpakket. Een studie kan dit ondersteunen.

Een robot heeft mijn baan ingepikt.

Beroepen verdwijnen onder andere door robotisering of automatisering en bezuinigingen. Na een ontslag of een aantal jaren thuis de kinderen opvoeden is het moeilijk om weer een baan te vinden zonder recente opleiding. Er zijn tal van redenen te bedenken waarom een studie oppakken behalve leuk ook verstandig is. En zoals ik al in een andere blog schreef; een recente opleiding is de grootste kansvergroter om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Beroepskeuze

Op ons veertigste of vijftigste zijn we niet meer dezelfde mensen die we twintig of dertig jaar geleden waren. Als je vraagt aan tien mensen of ze geworden zijn waar ze ooit voor geleerd hebben zullen ze waarschijnlijk antwoorden dat ze een heel ander beroep zijn gaan uitoefenen. De beroepskeuze van toen geldt niet meer voor de mensen die we geworden zijn. Een studie kan ook een kans zijn om heel wat anders te gaan doen.

Overstapberoepen

Heb je wel eens van overstapberoepen gehoord? Voor een aantal beroepen waar weinig werk in te vinden is, brengt UWV in beeld welke overstapberoepen daar bij passen zodat je meer kans hebt op een baan. Ook laat UWV zien wat de kans op werk is in die overstapberoepen. Maar daar hoort hoogstwaarschijnlijk wel een (korte) studie bij. Wil je daar meer over lezen, kijk eens op deze site.


Welke studie ga ik doen?

Ook enthousiast geworden om een studie op te pakken? Ik kan het je zeker aanbevelen, ik heb op mijn 46e nog een Post-HBO studie gevolgd. Het was niet makkelijk, eigenlijk best heel zwaar naast mijn baan, maar ik heb er ook veel voor teruggekregen. Op deze site kun je duizenden betaalde en gratis studies bekijken.

Voorwaarden

Bekijk ook even de voorwaarden voor het lenen op de site van DUO (Dienst UItvoering Onderwijs).

Maar overleg eerst ook met je werkgever of het UWV, misschien hoef je niets te lenen en kun je via hen een opleiding volgen.

Welke studie ga jij doen !?

Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
bottom of page