top of page
Featured Posts

Reisblog: Vakantie in Thessaloniki en Chalkidiki

Een persoonlijk reisverslag


Dit jaar ben ik afgeweken van mijn vaste vakantiebesteming; Athene en omgeving. Mijn oudste zoon Dimosthenis was deze zomer behalve in Athene, ook fietsgids bij Let'smeetin Thessaloniki.


Thessaloniki

Benieuwd naar wat deze historische stad mij te bieden heeft, ben ik op weg in het vliegtuig begonnen met lezen in het boek van Victoria Hislop 'Het kleine paradijs'.Ik had geen beter boek kunnen kiezen; terwijl ik in Thessaloniki rondliep en de geschiedenis van de stad en zijn inwoners ook in de Witte Toren op beeld kon zien, kwam het verhaal tot leven. BIj de highlighttour op de fiets (!) werd mij ook nog uitgelegd door mijn zoon hoe de verschillende architectuur in de stad ontstaan is.


Brand, aarbevingen, oorlogen, jodenvervolging, verhuizing van volken; niets is deze stad bespaard gebleven. Maar op de één of andere manier is hierdoor een hele interessante, mondain aanvoelende stad ontstaan. We hebben gefietst op de boulevard, en daarna op de (gratis) rondvaartboot een drankje gebruikt.´s-Morgens vroeg hebben we de taxi naar boven genomen (5 euro) naar de acropolis van Thessaloniki, een Romeins fort en later gevangenis Eptapyrgion.

Ook de gevangenis komt voor in het boek. Op de acropolis heb je een schitterend uitzicht over de stad en kun je de oude stadsmuren met het oog volgen tot bijna aan zee.We zijn door kleine straatjes naar beneden gelopen, hebben de stadsmuren gezien en ik ben in een klooster en kerken geweest die op de Unesco werelderfgoedlijst staan. We hebben genoten op het dak van het Elektra Palacehotel, uitkijkend over de zee en het indrukwekkende Aristotelesplein maar ook een heerlijke maaltijd gebruikt voor een tientje (!) in een ouderwets restaurantje op de vroegere Joodse markt. Er is nog zoveel meer te zien, ik kom er zeker terug, al is het maar om de groene thee met wilde bessen nogmaals te kunnen kopen die ik in een echt kruidenwinkeltje heb gekocht.
Meteora

Vanuit Thessaloniki hebben we ook een excursie