top of page
Featured Posts

Symboliek van mijn logo


Het logo van van den Hollander coaching is gebaseerd op twee symbolen, namelijk de spiraal en de levensboom, of boom des levens. Symbolen zien we dagelijks in ons leven, op de tv, in reclame maar ook in religie of bijv. scheikunde. Het woord ‘symbool’ heeft zijn oorsprong in het Griekse zelfstandige naamwoord ‘symbolon’ of ‘sumbolon’, dat teken, kenteken of herkenningsteken betekent. Een symbool is een een 'betekenisdrager', d.w.z. dat wijzelf een betekenis geven aan een bepaald teken.We hebben samen afgesproken waar het symbool voor staat. Soms verandert de betekenis van een symbool door de tijd. Denk bijvoorbeeld eens aan de swastika, in de geschiedenis gebruikt als symbool voor levenskracht, geluk of heiligheid maar tegenwoordig associeren wij dit symbool vooral met racisme omdat de nazi's het symbool gebruikten tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Tijdens mijn studie om loopbaanadviseur te worden heb ik tijdens een meditatie de spiraal getekend, nog niet wetende waar de spiraal als symbool voor staat. Ik schrok toen ik de betekenis las en hoe toepasselijk deze was. De spiraal is één van de alleroudste symbolen. De spiraal staat voor de weg naar binnen maar ook naar buiten. Tijdens een coachingtraject zul je ook eerst naar binnen moeten reiken, misschien naar weggestopte gevoelens, belemmerende overtuigingen, naar het 'ja maar' stemmetje, voordat je weer naar buiten kunt reiken, zelfverzekerder en jezelf op nummer één kunt zetten.


In mijn logo staat een boom met takken als spiralen. Dit is de boom des levens.

De boom des levens staat in de bijbel:

In het Hemels koninkrijk staat de boom des levens aan beide zijden van de rivier voor de schepselen gegeven Iedere maand een andere vrucht kersen, appels, misschien ook wel peren er is genoeg voor iedereen een overvloed uit de hand des Heren Het bladerdek zorgt voor genezing geen pijn, verdriet, geen aardse zorgen kom aanschouw de boom des levens voor een onbezorgde morgen Openbaringen 22:2

Behalve dat ik gelovig ben (maar niet wist dat de boom des levens in de bijbel beschreven wordt), staat voor mij de boom des levens vooral voor de kracht van de aarde. Bij het begin van mijn reis naar binnen ben ik begonnen met ´aarden´ of 'gronden'zoals het ook genoemd wordt. Minder in mijn hoofd maar meer in mijn lichaam. Als hoogsensitief persoon is het zo verleidelijk in je hoofd te gaan zitten en niet in je lichaam zodat je minder ´voelt´. Dat je daardoor minder in verbinding staat met jezelf, je lichaam en je kracht nam ik maar voor lief, hoe minder voelen hoe minder je gekwetst worden toch? Zo raakte ik langzaam het contact met mijzelf kwijt. Het aarden heb ik vooral gedaan door mediteren en de natuur in te gaan, wandelen, met blote voetjes in het gras (heerlijk na een warme sauna) of in het zand. Wist je dat de aarde ontstekingsremmend werkt? Lees maar eens op internet naar een artikel hierover; er gaat denk ik een wereld voor je open. Probeer ook eens een oefening te doen waarbij je je voorstelt dat je een oeroude boom bent met wortels in de grond; knap persoon die jou nog kan bewegen.


Regelmatig geef ik de workshop aarde, water, vuur, lucht, wat ben jij? Een workshop waar je met behulp van de elementenvierhoek van Adriaan Hoogendijk gaat bekijken welk(e) elemement(en) in jouw gedrag domineren. Een metafoor,zoals aarde, kan een manier zijn om jezelf (en anderen) beter te leren kennen. Aarde staat dan vooral voor 'doen'. In de aarde plant je zaadjes en van daar uit kun je groeien en bloeien. Ik ben ook een 'doener' maar ook vuur is in mij vertegenwoordigd (willen) en water (communicatie en voelen). Lucht heb ik dan weer wat meer moeite mee (denken, analyse), ik lees veel om mijn theoriekennis aan te vullen maar wil niet meer zo graag in lucht zitten, ik heb er te lang in gezeten om water te vermijden. Zo kun je met de elementenvierhoek duidelijker naar jezelf (en anderen) kijken en de elementenvierhoek zal ook je hele leven mee veranderen.

Zo staan in mijn logo twee voor mij belangrijke symbolen. Geschilderd door Eefke, één van mijn eerste cliënten, in het prachtige blauw wat zij gebruikt.

Blauw staat voor puur of zuiver; het woord puur is in haar traject toevallig veel naar boven gekomen. Blauw hoort ook bij de vijfde chakra, de chakra ter hoogte van de keel. Deze chakra staat voor jezelf laten horen maar ook voor luisteren. Ik heb schildklierproblemen, lang (en nog steeds wel eens) heb ik ingeslikt wat ik eigenlijk wilde zeggen. Steeds meer durf ik nu op mijn intuitie te vertrouwen en te zeggen wat er in mij opkomt.

De boom is in het paars geschilderd. Ik heb met Eefke nooit overlegd dat zij deze kleuren moest gebruiken maar Eefke is ook een heel gevoelig persoon en ik ben blij dat ze deze kleuren blijkbaar intuitief heeft aangevoeld. Paars staat voor vrouwelijkheid maar is ook de kleur van de laatste en zevende chakra. Deze chakra staat voor passie, spiritualiteit, in verbinding staan met de geestelijke wereld en het stromen van energie door je lichaam. Maar ook ambitie en het begrijpen en het krijgen van inzicht zijn vertegenwoordigt in deze kruinchakra (doet me ook weer denken aan het vuurelement). In de loopbaantrajecten vind ik naast enige realiteitszin ook spiritualiteit maar vooral intuitie erg belangrijk.

Mijn logo lijkt steeds beter bij mij te gaan passen en ook al is het misschien geen gelikt marketinginstrumentje, ik ben er trots op! Het schilderij met mijn logo (het logo is een foto van een schilderij) komt op een dag trots in mijn coachkamer te hangen.


N.B. Gisteren kreeg ik in een meditatie weer een ander symbool op een denkbeeldig briefje te zien, een kruis met cirkel, een Keltisch Kruis blijkt nu. Vandaag bekeek ik op internet waar dit voor staat (bron dutch ink) De combinatie van een kruis met een cirkel staat voor meerdere dingen: de link tussen lichaam en geest samen met de cyclus van het leven, het opkomen en ondergaan van de zon, de vier seizoenen, de vier windrichtingen of de vier elementen van de natuur (lucht, water, vuur en aarde). In het algemeen wordt het kruis ook gezien als het samenkomen van een man en vrouw. Hierbij staat de verticale lijn voor de man en de horizontale lijn voor de vrouw. Grappig dus dat waar ik in het dagelijks leven steeds meer mee bezig ben blijkbaar in mijn onderbewuste ook binnen komt.

Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
bottom of page