top of page
Featured Posts

Goed voor jezelf zorgen is het grootste geschenk dat je anderen kunt geven!


Soms is het moeilijk om voor jezelf te zorgen, je hebt het druk met het zorgen voor anderen of met het leven van alledag. Soms ook kun je door hooggevoeligheid niet goed verbonden zijn met je eigen lichaam of neem je stemmingen van anderen over.

Psychologisch inzichtkaartje

Goed voor jezelf zorgen is het grootste geschenk dat je anderen kunt geven! Een waarheid als een koe als je het mij vraagt. Ik trek soms een psychologisch inzichtkaartje en dit was mijn geschreven boodschap van vandaag. Deze kaartjes zet ik ook in bij loopbaantrajecten, de eerste keer dat ik zelf zo'n kaartje trok sprongen de tranen mij in de ogen, dit kaartje wilde ik niet. Maar toen ik opnieuw een kaartje trok kreeg ik hetzelfde kaartje. Zo gebeurde dit laatst ook bij iemand anders, dus je kunt het aan toeval wijten, of een boodschap van je onderbewuste of juist van hoger hand, ik weet het niet, maar ik maak er graag gebruik van. Soms gaat zo'n kaartje net over iets waar je niet over wilde praten maar nu toch (soms pijnlijk) op tafel wordt gelegd.

Hooggevoeligheid en luisteren naar mijn lichaam

Maar.. om bij mijn kaartje terug te komen en de boodschap die er op staat' Goed voor jezelf zorgen is het grootste geschenk dat je anderen kunt geven!' Het klopt als een bus vandaag maar waarom heb ik hier dan soms zo'n moeite mee? Ik had vandaag een gesprek met mijn diëtiste en ik vertelde hoe mijn dieet steeds gedwarsboomd wordt door de hevige migraine aanvallen die ik heb (ken je dat gevoel of je een kater hebt? Honger dus!). De neurologe vertelde mij dat migraine een hersenziekte is en ik extra gevoelig voor prikkels ben; een mooie strandwandeling kan bijvoorbeeld bij mij al een aanval 'triggeren'.

De hele dag prikkels om je heen op je werk zoals de radio of binnenlopende collega's helpt mij niet echt, ik ga lekker mee de drukte in en vergeet dat ik hooggevoelig ben met het gevolg dat ik 's avonds moe ben. Soms heb ik een intensief of moeilijk gesprek met iemand en vragen mensen erna of ik hoofdpijn krijg of zie ik er ineens moe uit, een wake-up call voor mij op dat moment; ik heb dan teveel energie 'weggegeven', ben teveel op de ander gericht geweest. Voor mij is het dus extra belangrijk om goed voor mezelf te zorgen, me zo nodig even letterlijk of visueel 'af te sluiten' en steeds opnieuw naar mijn lichaam te luisteren zodat deze niet hoeft te 'schreeuwen' en ik dus soms een migraineaanval krijg. Het positieve van een burn-out is dat je lichaam nadien nooit meer hetzelfde wordt en je constant seintjes geeft als je over je grenzen gaat waardoor je beter voor jezelf kunt zorgen en de broodnodige ontspanning zoekt.

High sensation seeker

Ik ben er onlangs achter gekomen dat ik waarschijnlijk behalve een hoogsensitief persoon (HSP) ook een high sensation seeker (HSS) ben ‘Je leeft met één voet op het gaspedaal en met één voet op de rem’. Het gevoelige deel kiest voor rust en regelmaat en het HSS deel is nieuwsgierig en op zoek naar avontuur.

Soms zou ik mijn creatieve brein vol ideeën wel eens willen zeggen, laat me nou eens lekker met rust en het mag wel eens wat minder, en begint het zoeken naar balans weer opnieuw. Daarom is deze boodschap op dat kaartje inderdaad de waarheid, mijn intuïtie wijst me de weg, mijn ziel moet groeien door zelf te ervaren en dat doet pijn, soms letterlijk.


Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
bottom of page