top of page
Featured Posts

LinkedIn voor dummies deel 2: Werk zoeken


In mijn vorige blog besprak ik het verschil tussen LinkedIn en Facebook. En dat de bedoeling van LinkedIn is om te netwerken, de juiste mensen te leren kennen. En dat je dat doet door te 'linken'.

Kansen

Maar waarom zou je al die mensen willen linken? Bij een workshop die ik voor studenten gaf wilde iemand niet op Social media. Natuurlijk, dat kan en respecteer ik. Alleen onthoud je je jezelf wel toekomstige kansen op werk of stageplek.

Inmiddels hebben miljoenen Nederlanders immers een LinkedIn profiel!

Al die mensen werken bij bedrijven of organisaties waar vacatures of stageplekken ontstaan, en vaak delen ze dat in hun status of misschien zien ze in jou een geschikte kandidaat. En nog mooier, misschien kunnen ze wel een goed woordje voor je doen!


Bedrijvenpagina's

Veel bedrijven en organisaties hebben zelf een LinkedIn pagina. Je kunt die pagina's ook 'volgen'. Op het moment dat er een vacature bekend wordt gemaakt, die meestal nog niet op internet of in de krant is gepubliceerd (want dat kost geld), kun jij er heel snel op solliciteren. Soms ook met de knop 'direct solliciteren'. Zorg dan wel dat je profiel helemaal op orde is natuurlijk en stuur of mail anders liever een brief met je cv.

Werk zoeken

Je kunt via LInkedIn ook direct op vacatures zoeken of een jobalert aanmaken. Je krijgt dan automatisch bericht als er een vacature op staat die voor jou interessant is.


Solliciteren

Wil je je via LinkedIn of op een andere manier solliciteren is het slim om de contactpersoon in de advertentie op te zoeken en telefonisch contact op te nemen met vragen over de vacature voordat je een brief stuurt. Richt vervolgens je sollicitatiebrief aan de contactpersoon en verwijs in de brief naar het gesprek. Je kunt LinkedIn ook gebruiken om twee dagen voor je sollicitatiegesprek je gesprekspartner op te zoeken op LinkedIn. Diegene zal dit zien en hopelijk nog eens op jouw profiel kijken, in ieder geval sta je weer even in de picture.

Je kunt ook eens gluren naar je eventuele toekomstige collega's; wat voor soort mensen werken er bij dat bedrijf of organisatie, wat voor kleding dragen ze? Daar kun je dan je stijl weer op afstemmen in je sollicitatiegesprek.

Ook recruiters gebruiken LinkedIn om op zoek te gaan naar werknemers. Waarom zou je jezelf onzichtbaar willen maken? De volgende blog gaat over jezelf zichtbaar maken op LInkedIn.

Lees mijn andere twee blogs over je netwerk uitbreiden en solliciteren via LinkedIn.

Tip: Word lid van één of meerdere groepen. Je kunt groepen ook vinden via het zoekschermpje. In groepen komt veel vakinformatie voorbij maar je kunt ook aan nieuwe netwerkcontacten komen. In de groepen staan vaak 'verborgen'vacatures die nog nergens anders staan.

Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
bottom of page