top of page
Featured Posts

Wat is de grootste kansvergroter op je cv?


Uren heb je gezeten om dat persoonlijk profiel op je cv perfect te krijgen, misschien zelfs wel een workshop voor de 'perfect pitch' gevolgd. Maar is dat persoonlijk profiel u werkelijk zo belangrijk? Natuurlijk, het is een mooie ingang voor een sollicitatiegesprek. Maar voordat je dat gesprek hebt moet je natuurlijk wel uitgenodigd worden..

Objectieve en persoonlijke kansvergroters

Er zijn objectieve en persoonlijke kansvergroters om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Een persoonlijke kansvergroter is bijvoorbeeld je persoonlijk profiel op je cv, maar ook je netwerkvaardigheden, je vindbaarheid en realisme, je motivatie en urgentie etc.

Maar je kunt ook kijken naar objectieve aspecten, zoals werkervaring, je bereidheid te reizen of te verhuizen en, juist ja, je opleiding en of certificaten. Een snelle shifting zal voornamelijk hierop gemaakt worden.

Eigenwijs

Als een werving- of selectiebureau een vacature uitzet wordt er in procenten gekeken hoe een kandidaat aansluit op de vacature. Wees dus niet eigenwijs; staat er dat je 'resultaatgericht' moet zijn, vul dan ook de eigenschap 'resultaatgericht in op je cv. en zorg ook dat je voorbeelden paraat hebt om deze eigenschap te ondersteunen in een sollicitatiegesprek. Staat er dat je met een bepaald systeem moet kunnen werken, vind het niet vanzelfsprekend maar zet het op je cv.

Robot doet geen mensenwerk

Leef je in in de automatisering, die tegenwoordig vaak de eerste selectie maakt. De opmaak verdwijnt uit je tekst en alles wordt gecategoriseerd naar bijv. werkervaring, contactgegevens etc. Vervolgens wordt geautomatiseerd gekeken of de belangrijkste steekwoorden uit de vacature in jouw cv staan, zo niet? Dan krijg je waarschijnlijk die vervelende afwijzingsbrief.

Pas hierna wordt er geselecteerd op andere criteria zoals reisafstand etc. Belangrijk is dus de steekwoorden, begrippen, functionaliteiten of taken uit de vacature te halen die specifiek bij jouw vakgebied horen en over te nemen in je cv.

Een leven lang leren

Uit onderzoek is gebleken dat de grootste kansvergroter op je cv de opleiding is die aansluit op de vacature. Investeer in jezelf zoals je ook in je woning waarschijnlijk hebt geïnvesteerd de laatste jaren. Kom je onverhoopt op straat te staan dan ben je er klaar voor; een leven lang leren is iets waar niemand in de toekomst meer onderuit zal komen. Omscholing. cursussen, alles helpt.

Een opleiding hoeft niet direct 4 jaar te duren maar wellicht zijn er in jouw vakgebied korte cursussen te volgen, wel of niet met (financiële) hulp van de werkgever. E-learning is ook in opkomst; kijk eens op springest, coursera, lynda, youtube,google, mooc, office, ncoi, alexvangroningen, etc. Hoe fijn is het om gewoon thuis achter je pc een cursus te volgen. Soms kun je met een kleine bijdrage een certificaat krijgen die je weer op je cv kunt plaatsen. Webinars, workshops, kijk om je heen en je zult merken dat er veel beschikbaar is. Ben je ambtenaar en werk je bij de provincie of gemeente, dan kun je op de site www.meesterinjewerk.nl ook allerlei e-learning modules volgen.

Kortom, kansvergroters genoeg, maar je moet er wel wat voor (willen) doen.


#solliciteren #cv #skills #elearning

Recent Posts
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
bottom of page